Stránky

3. 7. 2016

Alessandro Baricco: Bez krvi // pravý taliansky temperament

Bez krvi - môj prvý, ale určite nie posledný, Baricco!

Niektorým autorom sa nepodarí poriadne zformulovať pointu svojho príbehu ani v tristo stránkovej knihe, no a niektorým stačí slabých osemdesiat strán na napísanie literárneho skvostu, do ktorého natlačia toľko "citátu-hodných" myšlienok, že celá kniha by mohla byť vlastne taký jeden veľký citát.

Baricco je známy taliansky autor, ktorý južanský temperament naplno prejavil v diele Bez krvi. Na minimálnom priestore vykreslil ľudský pocit beznádejnosti, hnevu a túžby po pomste s takou hĺbkou, že sa človeku občas tajil dych. Dej príbehu pri takto krátkom diele ani nejdem spomínať, poviem len, že hlavnou témou knihy je pomsta a akési obhajovanie krutosti v mene vyšších cieľov. No, takto to asi znie dosť pateticky, ale ak sa vám pozdáva kombinácia surovosti s poetickosťou, máte radi dobre vypointované, farebné a úderné krátke prózy, neváhajte, určite nebudete ľutovať.

Petra

PS: Knihu som donútila prečítať aj moju maminu, ktorá na to (zo slušnosti) povedala že: "Zaujímavé..." :) Je mi jasné, že to nie je kniha pre každého...



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára