Stránky

5. 12. 2016

Walter Isaacson: Einstein - Jeho život a vesmír // Od kompasu k Nobelovke!

Autor: Walter Isaacson
Názov: Einstein - Jeho život a vesmír
Interpret: Vladislav Beneš
Dĺžka nahrávky: 24 hodín 40 minút

        

19. apríla 1955 sa pýta učiteľ v škole:
„Deti, kto nám povie, čo významné sa za posledné dni stalo?“
Prihlási sa dievčatko a vraví: „Zomrel Einstein!“
A chlapec za ňou skríkne: „A môj otec má jeho mozog!“

Nie priatelia, toto nie je úvodná anekdota v snahe zaujať vašu pozornosť. Toto je skutočná udalosť. Einstein zomrel v nemocnici a jeho telo bolo podrobené klasickej pitve. Doktor, ktorý pitvu konal, sa z vlastnej vôle rozhodol, že vyberie Einsteinov mozog a zakonzervuje ho. Keďže právny systém bol v tejto oblasti ešte len v plienkach, Einsteinov syn sa nedokázal zákonne brániť a milý doktor sa stal legitímnym majiteľom „veľkého mozgu“. Ku cti mu slúži snáď len fakt, že sa nesnažil na tomto lupe zbohatnúť. Práve naopak, z mozgu ukrajoval tenké plátočky a rozposielal ich každému bádateľovi či lekárovi, ktorý sa snažil prísť na to, čím bol ten mozog taký výnimočný.

Myslím, že v súčasnosti už ani nemusíme skúmať pozostatky Albertovho mozgu, aby sme vedeli oceniť jeho genialitu. Nadčasovosť jeho myšlienok sa potvrdila aj začiatkom tohto roku, keď sa vedcom konečne podarilo dokázať, že teória relativity už nie je len teória! Naozaj bolo totiž zaznamenané chvenie časopriestoru, ktoré Einstein predpovedal skoro pred sto rokmi a nad ktorým si celý život lámal hlavu.


Walter Isaacson uchopil životopis „strapatého génia s láskavým úsmevom“ naozaj veľmi dobre. Skvelo prepojil oblasť biografických faktov, výskumu a vedy, osobného života a politiky. Zakomponovať nezabudol ani pôsobenie Einsteinových názorov na spoločnosť. Všetky tieto časti sú detailne prepracované a žiadna z nich nie je zanedbaná. Pre mňa ako chemickú inžinierku bola určite najzaujímavejšia pasáž Einsteinovej premeny z malého chlapca fascinovaného kompasom vo veľkého mysliteľa, ktorý dokáže svoju fantáziu vyjadriť rovnicami. 

Myslím, že aj laik bez hlbšieho vzdelania v oblasti fyziky dokáže vstrebať ponúknuté dielo naplno. Autor osviežuje namáhavejšie pasáže rôznymi anekdotami, napríklad o tom, ako pohotovo tento génius uplatňoval poznatky vedy v oblasti varenia – poučoval skúsenú kuchárku, že varenie na masle je výborná vec, pretože maslo vrie pri vyššej teplote, ako voda.  Značná časť knihy je venovaná aj Einsteinovmu nie veľmi vydarenému milostnému životu, či jeho politickým názorom. Vedca sponávame ako vášnivého mladíka, nedokonalého rodiča a manžela, zapáleného pacifistu, nadšeného muzikanta, ješitného vedca či úprimného humanistu neschopného obyčajnej empatie. Osobne oceňujem hlavne fakt, že ide o naozaj veľmi serióznu biografiu, ktorá vychádza z overených zdrojov. Autor použil veľa citácií z Einsteinových listov a pokiaľ náhodou komentuje nejakú svoju osobnú domnienku, vždy na to upozorní. Hlasový sprievod Vladislava Beneša bol taktiež výborný. Narátor sa nesnažil poukázať na svoj umelecký talent zbytočnou dramatizáciou a neodvádzal tak čitateľovu pozornosť od dôležitých faktov. Knihou nás previedol veľmi príjemným dokumentaristickým štýlom, ktorý sa k tomuto žánru hodí najviac.

Isaacson dokázal, že patrí k špičke súčasných literátov zaoberajúcich sa zostavovaním biografií. V knihe Einstein - jeho život a vesmír vytesal zo slov trojrozmernú, skoro až žijúcu postavu génia, ktorý sa vám stane počas 25-tich hodín trvania audioknihy skvelým priateľom. Teória relativity pre vás možno navždy ostane záhadou, no kniha vám určite pomôže pochopiť myšlienkové pochody a dušu jedného z vajväčších géniov ľudstva. 

Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára