Stránky

1. 7. 2016

Timothy Snyder: Krvavé země // Keď história ožíva...


Autor: Timothy Snyder
Názov: Krvavé země
Interpret: Jiří Plachý
Kategória: Literatúra faktu
Dĺžka nahrávky: 24 hodín 22 minút

              


Muž s nepríčetným pohľadom stojí v kuchyni a zdanlivo pokojne si brúsi nôž. Rád by podrezal sliepku či zajaca, no nič naokolo už nie je, všetko zjedli. Ešte aj divá zver sa tejto hladovej doline oblúkom vyhne. Čím nakŕmi rodinu? Má tri hladné deti. Jeho najmladšia dcérka je veľmi chorá, určite sa nedožije rána... ak ju milosrdne zabije a skráti jej utrpenie, preukáže jej tým vlastne otcovskú službu. A nasýti tých, ktorí majú ešte aspoň nejakú nádej na prežitie. Je to jeho rodičovská povinnosť, či nie? Pomalé umieranie hladom ľudí pripravuje o rozum. Muž pokračuje v tichom brúsení noža. V hrnci sa už varí voda.

Myslíte si, že je to scéna z nejakého hororu či nového dystopického trháka? Nie, tieto a mnohé ďalšie utrpenia nešťastných ľudí nám popíše americký historik Timothy Snyder vo svojej veľmi úspešnej odbornej knihe Krvavé země. Kniha veľmi objektívne predostiera krutú politiku "velikánov", akými boli Stalin a Hitler.

Autor rozdelil svoje rozprávanie do niekoľkých obšírnejších kapitol, v ktorých sa sústreďuje na osudy krajín medzi Moskvou a Berlínom pred a počas druhej svetovej vojny. Snyder sa nebojí ísť tam, kam ostatní autori odborných kníh moc nenahliadli a poodkrýva napríklad aj veľmi citlivú tému kanibalizmu na Ukrajine. K takýmto a iným zúfalým činom tam dochádzalo v časoch, kedy si Stalin zmyslel, že hlad je najrýchlejší spôsob, ako si podrobiť veľké masy ľudí. Podobne krutou kapitolou je aj časť zaoberajúca sa holokaustom.  Rozhodne to nie je čítanie k nedeľnému obedu, no verím, že práve tieto kapitoly ľudia čítajú bez dychu. Originalitou a hlavným "lákadlom"  diela je autorova snaha sprostredkovať čo najviac historických faktov pomocou príbehov konkrétnych ľudí s menami, rodinami a adresami. Snyder sa občas akoby zahral na mága a histórii vdýchol život rovno pred našimi očami.



Ja som knihu Krvavé země čítala najskôr vo fyzickej podobe a teraz, skoro po roku, som si ju vypočula ako audioknihu. Výber interpreta sa naozaj podaril a skúsený Jiří Plachý svojím pokojným, no citlivým rozprávaním dodá knihe úžasnú pridanú hodnotu. Výhodou literatúry faktu v podobe audioknihy je to, že aj niektoré možno nie tak "krvilačné" a strhujúce pasáže, vám budú v tejto forme pripadať omnoho pútavejšie a ľahšie sa nimi prehryziete. Mňa určite viac bavila audioverzia a rozprávanie o kanibalizme som počúvala s otvorenými ústami.


O kvalite knihy Krvavé země , či už o jej fyzickej alebo audioforme, nemôže byť pochýb. Ide naozaj o kus prepracovanej literatúry faktu, ktorá by nemala chýbať v knižnici žiadneho milovníka histórie. Keďže Snyder podáva informácie veľmi osobitým a pútavým štýlom, audioknihu by som si vedela predstaviť aj ako skvelú účebnú pomôcku na stredných školách. Som presvedčená, že kniha v podaní Jiřího Plachého by mladých ľudí určite zaujala.

Hovorí sa, že história sa neustále opakuje. Keď sa dnes pozriem okolo seba, musím s týmto tvrdením len smutne súhlasiť. Snaha krajín ekonomicky sa zničiť sankciami, prílev hladných prisťahovalcov či krvavé teroristické útoky hovoria o tom, že ľudia nie sú ochotní sa z histórie poučiť. Tak mi už ostáva len jediné - dúfať, že to celé nedopadne ako v Snyderovej knihe. Aj keď to bola kniha naozaj výborná, na vlastnej koži by som ju prežiť nechcela.

Petra


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára