Stránky

22. 10. 2015

3x tip na Halloweenske čítanie (eng)

Tento rok som nemala v pláne nechať sa zlákať na tématické čítanie "creepy" kníh v pred-Halloweenskom období, no zhodou okolností sa to tak nejak zišlo, že som prečítala po sebe tri knihy, ktoré by som kľudne odporučila ako super ponuré čítanie (v angličtine):

Josh Malerman: BIRD BOX / Goodreads
Táto kniha je prezentovaná ako horror, ale ja osobne si horor predstavujem trošku inak. Podľa mňa ide o veľmi dobrý dospelácky psychologický triler, v ktorom autor použil na navodenie ťaživej atmosféry hru s vašimi zmyslami a nie kopec striekajúcej krvi a jačiace obete. Predstavte si, že svet postihne neznáma pohroma, nik nevie, čo sa presne stalo, no zrazu je všade veľa samovrahov. Ľudia páchajú samovraždy ako na bežiacom páse a to iba preto, že vonku "niečo" videli. Nik nevie, čo to je, no ak to uzrie, zblázni sa a koniec si privodí tým najohavnejšími spôsobom. Hlavná hrdinka prežíva v tomto svete už niekoľko rokov a to iba vďaka tomu, že má oči neustále previazané páskou. Žije v tme a strachu, naučená počúvať krik tých, čo sa rozhodli otvoriť oči...                                                                alebo sa iba zbláznila a vonku vôbec nič nie je?

14. 10. 2015

Sophie Kinsella: Audrey se vrací // Kniha pre vnučky, mamičky aj babičky

Autor: Sophie Kinsella
Názov: Audrey se vrací
Pôvodný názov: Finding Audrey
Počet strán: 272
České vydanie: BB Art (2015)
Slovenské vydanie: Slovart (leto 2016)

Recenzia v audioforme TU.



Sophie Kinsella je ostrieľaná spisovateľka svetoznámej "Shopaholičky" a iných veľmi populárnych ľahkých ženských románov. Ja som taktiež niektoré z týchto titulov skúsila prečítať, ale bohužiaľ, neoslovili ma natoľko, aby som aspoň jednu Kinselinu dospelácku knihu dočítala. No paradoxne, jej novinku určenú násťročným čitateľom som zhltla behom dvoch posedení a kráľovsky som sa pri tom bavila. 

7. 10. 2015

Shelly King: Okamžik všeho // Knižná pohodovka

Autor: Shelly King
Názov: Okamžik všeho
Pôvodný názov: The Moment of Everything
Počet strán: 306
České vydanie: Host (2015)

Knihu, ktorá je prezentovaná ako bonbónik pre  milovníkov kníh som si nemohla nechať ujsť. Pokiaľ máte záujem vypočuť si audiorecenziu, tak smelo do toho: (odkaz na youtube audiorecenziu)


Hlavnou hrdinkou príbehu je tridsiatnička Meggie. Je to promovaná knihovníčka, ktorá po vysokej škole odišla z domova hľadať šťastie do Silicon Valley, mekky start-upov a biznisu. Meggie je jedináčik, jej matka je bývalá kráľovná krásy a perfrekcionistka v jednej osobe no a Meggie je jej nevydarená pehatá dcéra. Meggie odišla do Kalifornie so svojím najlepším kamarátom Dizzym,  matematický géniom, ktorý je pre zmenu syn chovateľa prasiat. Táto podivuhodná dvojka založí spolu firmu, ktorá síce  pár rokov slávi úspech, no potom bublina splaskne a Meggie si na stole nájde výpodeď.  Meggie zo zúfalstva prijíma ako dočasné riešenie svojej finančnej krízy miesto v nedalekom antikvariáte. Nebojte sa, neprerozprávala som vám celý dej knihy, všetko toto sa stane na prvých pár stránkach. Príbeh je zameraný hlavne na Megiin vzťah ku knihám a k antikvariátu. No a práve atmosféra obchodu so second-handovými knihami je to, čo robí túto knihu výborným kúskom pre každého knihomoľa.