Stránky

8. 8. 2014

Daniel Handler: Why we broke up // Poetický príbeh jedného rozchodu...

Anotácia v origináli: I'm telling you why we broke up, Ed. I'm writing it in this letter, the whole truth of why it happened.

Min Green and Ed Slaterton are breaking up, so Min is writing Ed a letter and giving him a box. Inside the box is why they broke up. Two bottle caps, a movie ticket, a folded note, a box of matches, a protractor, books, a toy truck, a pair of ugly earrings, a comb from a motel room, and every other item collected over the course of a giddy, intimate, heartbreaking relationship. Item after item is illustrated and accounted for, and then the box, like a girlfriend, will be dumped.


Môj stučný preklad: Rozprávam ti o tom, prečo sme sa rozišli, Ed. Píšem ti to v listoch, celú pravdu o tom, prečo sa to stalo..

Min Green a Ed Slaterton sa rozišli. Min dáva Edovi po rozchode list a krabicu. Krabica je plná vecí, pre ktoré sa rozišli. Je tam lístok do kina, poskladaný kus papiera, zápalková škatuľka, škaredé náušnice, hrebeň z hotelovej izby.. Každá z týchto vecí má svoj osobitý príbeh (a taktiež nádhernú ilustráciu)... a tieto príbehy su napísané v priloženom liste. 



Môj názor: Pokiaľ sa chcete začítať do poézie dobre ukrytej v prozaickej knihe, tento titul vám tú jedinečnú možnosť rád poskytne. Čítať knihu Why we broke up bolo ako ocitnúť sa v hlave hlavnej protagonistky a spolu s ňou prežívať všetky emočné krivky partnerského vzťahu od jeho vzniku až po rozchod. Príbeh je ponúkaný len z jedného uhlu pohľadu - z pohľadu mladej násťročnej Min. Je to jej život, jej rozchod, jej bolesť a jej krabica plná spomienok. Názor kohokoľvek iného sa vám nedostáva... 
Je to dobre, alebo zle? 
Hm, ťažko povedať.. 

Osobne som sa s Min nedokázala ani len trocha stotožniť. A nemyslím si, že by to bolo len kvôli veľkej vekovej priepasti, ktorá medzi nami je. Myslím, že aj keby mi bolo znova trinásť, tak by som milú Min považovala za zamilovanú pubertálnu egoistku, ktorá sa snaží popasovať s nepriazňou osudu ako najlepšie vie. A moc jej to nejde... Pokiaľ si ale uvedomíme, že cieľom knihy nie je vykresliť príbeh ako taký , ale autorovým zámerom je vystihnúť pocity a vnútorný boj hlavnej hrdinky, razom sa dielo stáva odzbrojujúce. 

Forma listov, ktorými je toto dielo písané, je očarujúca.. plná citov, túžby, neporozumenia a ľudskej nedokonalosti. 


Knihu dopĺňajú krásne ilustrácie spomienkových predmetov a robia toto dielo ešte viac poetickejsie. Posúďte sami...





Ak ma niečo na tejto knihe mrzí je fakt, že ju autor písal ako YA žáner. Veľmi by som si priala, aby napísal úplne rovnakú, ale pre dospelých o dospelých... 


Info: 
Počet strán: 354
Vydavané: December 2011
Autor Daniel Handler je známy pod pseudonymom Lemony Snicket, na Slovensku vyšla jeho slávna Séria nešťastných príbehov
Angličtina je vhodná pre stredne pokročilých.
Slovenský preklad - zatiaľ neviem, že by ho niekto pripravoval.


Moje hodnotenie 4/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára